11 Temmuz 2025, Cuma
00:51

Uluslararası Af Örgütü'nden AB’ye uyarı: “İsrail’le anlaşma askıya alınmazsa, soykırıma ortak olunur”

GÜNDEM
Uluslararası Af Örgütü'nden AB’ye uyarı: “İsrail’le anlaşma askıya alınmazsa, soykırıma ortak olunur”
Uluslararası Af Örgütü, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmaması halinde Avrupa’nın, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine ortak olacağını belirtti. 15 Temmuz’daki kritik AB toplantısı öncesi yapılan açıklamada, anlaşmanın sürdürülmesinin uluslararası hukukun ihlali anlamına geleceği vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği’ni 15 Temmuz’da yapılacak dışişleri bakanları toplantısı öncesinde sert sözlerle uyardı. Örgüt, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmaması durumunda, Avrupa'nın İsrail'in Gazze'deki eylemlerine dolaylı yoldan meşruiyet kazandırmış olacağını vurguladı.

“Artık başka bir seçenek yok”

Af Örgütü Avrupa Enstitüleri Ofisi Direktörü Eve Geddie, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin kritik bir karar aşamasında olduğunu belirtti.

“Yıllardır İsrail’in ihlalleri karşısında sessiz kalan AB, artık anlaşmayı askıya almak dışında bir seçeneğe sahip değil” diyen Geddie, olası bir kararsızlığın ya da etkisiz tutumun, Avrupa'yı insan hakları ihlallerine ortak kılabileceği uyarısında bulundu.

Geddie ayrıca, AB ülkeleri ortak bir tutum belirleyemezse, bireysel olarak İsrail ile insan hakları ihlallerine katkı sağlayabilecek tüm işbirliklerini durdurmaları gerektiğini söyledi.

Toplantıda yaptırımlar gündemde

15 Temmuz’da Brüksel’de toplanacak olan AB dışişleri bakanlarının gündeminde, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınması, ticari ilişkilerin durdurulması, İsrailli yetkililere yaptırım uygulanması ve silah ambargosu gibi seçenekler yer alıyor.

Af Örgütü, daha önce 186 uluslararası insan hakları kuruluşu ve sendikayla birlikte, söz konusu anlaşmanın feshi yönünde ortak çağrıda bulunmuştu.

“Komisyon kabul etti, ama önlem önermedi”

Af Örgütü’nün dikkat çektiği bir diğer nokta ise Avrupa Komisyonu’nun 23 Haziran tarihli değerlendirme raporu oldu. Raporda, İsrail’in insan hakları yükümlülüklerini ihlal ettiği kabul edilmesine rağmen, buna karşılık herhangi bir yaptırım önerilmedi. Af Örgütü, bu tavrın, Gazze’deki soykırımın görmezden gelinmesi anlamına geldiğini savunuyor.

Gazze’de insani kriz büyüyor

Gazze’deki durum ise her geçen gün daha da kötüleşiyor. Af Örgütü’nün raporlarına göre, İsrail gıdaya erişimi engelleyerek sivilleri açlığa mahkûm ediyor, yardım dağıtım noktalarında ise gıda almaya çalışan Filistinliler hedef alınıyor.

“Anlaşma yükümlülük içeriyor”

2000 yılında yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, taraflar arasında ticaret, ekonomi, bilim ve siyasi işbirliğini düzenliyor. Ancak bu ayrıcalıklar, İsrail’in uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı göstermesi şartına bağlı. Af Örgütü, bu yükümlülüğün artık açıkça ihlal edildiğini belirtiyor.

Benzer Haberler